“Σας ευχαριστούμε που ψωνίσατε από το κατάστημα μας, ορίστε και η απόδειξή σας”.

Έχουμε ακούσει αυτή τη φράση χιλιάδες φορές, ωστόσο με τη συνεχώς αυξανόμενη περιβαλλοντική συνείδηση δημιουργείται μια αργή αλλά σταθερή στροφή προς τις ψηφιακές αποδείξεις. Ποια είναι όμως τα οφέλη του χαρτιού έναντι των ψηφιακών αποδείξεων και γιατί πρέπει να στραφούμε στις ψηφιακές αποδείξεις ;

Χάρτινες αποδείξεις

Οι χάρτινες αποδείξεις είναι μαζί μας εδώ και αιώνες και σπάνια τους δίνουμε σημασία εκτός και αν πάμε στο κατάστημα για να επιστρέψουμε ένα προϊόν που αγοράσαμε. Βέβαια μπορεί να είναι και κάποιο δώρο που αγοράσαμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα το οποίο απλά δεν τους ταιριάζει. Έτσι, το πρώτο πλεονέκτημα των χάρτινων αποδείξεων είναι πως είναι η “πύλη” για εύκολες επιστροφές προϊόντων. Επιπλέον βοηθά να ελέγξετε ξανά τα προϊόντα σε σχέση με το ποσό που πληρώσατε και τέλος έχετε ένα φυσικό αρχείο των συναλλαγών σας.

Ψηφιακές αποδείξεις

Με όλα τα οφέλη που συνοδεύουν τις χάρτινες αποδείξεις, υπάρχουν και ορισμένα περιβαλλοντικά μειονεκτήματα. Η Huffington Post ανέφερε ότι σε ένα χρόνο και μόνο στις ΗΠΑ, χρειάζονται οι ακόλουθοι φυσικοί πόροι για την κατασκευή χαρτιού:

  • 10 εκατομμύρια δέντρα.
  • 250 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου.
  • 1 δισεκατομμύριο γαλόνια νερού.

Είναι γεγονός πως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των χάρτινων αποδείξεων είναι υψηλό, συνεχώς αυξάνεται και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Για όσους δεν είναι πεπεισμένοι για την ασφάλεια των ψηφιακών αποδείξεων καθώς αποστέλλονται μέσω SMS, e-mail ή μιας εφαρμογής chat, οι ειδικοί προτείνουν να δημιουργήσετε μια νέα διεύθυνση e-mail και να τη χρησιμοποιήσετε μόνο για τις αγορές σας ή να δημιουργήσετε έναν ηλεκτρονικό φάκελο μόνο για τις αποδείξεις σας, ενώ παράλληλα μπορείτε να τις εκτυπώσετε αν υπάρξει ανάγκη αλλά σκεφτείτε δύο φορές πριν το κάνετε, το περιβάλλον χρειάζεται να λάβετε τις σωστές αποφάσεις.

Επίσης ένας ακόμα λόγος για να χρησιμοποιούμε μόνο ψηφιακές αποδείξεις είναι η πανδημία Covid-19 μιας και με τις ψηφιακές αποδείξεις δεν υπάρχει καμία επαφή με χαρτάκια και κατ’ επέκταση με τον πελάτη.

Τελικές σκέψεις

Με την ευρεία αποδοχή των ψηφιακών αποδείξεων, είναι πιθανό να δούμε δραστική μείωση των φυσικών εγγράφων στο εγγύς μέλλον και παρόλο που δεν έχουν κερδίσει ακόμα την πλειοψηφία των καταναλωτών υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης.

Ειδικότερα οι αποδείξεις των τερματικών POS δεν αποτελούν φορολογικό παραστατικό και είναι απλά βεβαιώσεις για τη χρέωση των καρτών σε συγκεκριμένη ώρα, ημέρα και με συγκεκριμένο ποσό. Οι περισσότερες τράπεζες για λόγους ασφαλείας ενημερώνουν αυτόματα τους πελάτες τους όταν γίνει χρέωση των καρτών τους και φυσικά οι καταναλωτές μπορούν να δουν αναλυτικά τις χρεώσεις των καρτών τους μέσα από το e-banking και mobile banking τους οπότε πρακτικά τα χαρτάκια που εκδίδουν τα τερματικά POS δεν έχουν καμία χρησιμότητα για τους πελάτες-καταναλωτές.

Εμείς είμαστε περήφανοι για τα τερματικά myPOS Go και myPOS Slim τα οποία εκδίδουν μόνο ψηφιακές αποδείξεις μέσω e-mail και SMS, ενώ ας μη ξεχνάμε και την εφαρμογή myPOS Glass η οποία μετατρέπει τα κινητά τηλέφωνα με Android λειτουργικό σε τερματικά POS ενώ παρέχουμε και πληρωμές μέσω κωδικών QR με την υπηρεσία Αίτημα πληρωμής / Payment Request, η οποία είναι επίσης χωρίς χαρτί.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμβάλουμε στη διατήρηση του περιβάλλοντος μέσω των καινοτόμων λύσεων πληρωμών χωρίς εκτύπωση χαρτιού.

Πηγές:

https://www.ccv.eu/2020/digital-receipts-vs-paper-receipts/

https://eu.usatoday.com/story/money/2019/11/25/receipts-101-digital-receipts-grow-popularity-but-paper-still-king/4180900002/

https://www.wellybox.com/blog/digital-receipts-should-you-go-digital-pros-and-cons/

https://www.huffpost.com/entry/going-paperless-the-hidde_b_3008587