Ορισμένοι καταναλωτές εξακολουθούν να μπερδεύουν τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών με τις αποδείξεις που δίνουν τα τερματικά POS.

Οι αποδείξεις των τερματικών POS δεν αποτελούν φορολογικό παραστατικό και ουσιαστικά είναι μια βεβαίωση για τη χρέωση της κάρτας τους η οποία αναγράφει τα στοιχεία της επιχείρησης που έγινε η χρέωση, την ημερομηνία και την ώρα της συναλλαγής, το ποσό, τον τύπο της κάρτας, τα στοιχεία του τερματικού POS κ.α.

Στην αγορά υπάρχουν εδώ και χρόνια τερματικά POS όπως για παράδειγμα τα τερματικά myPOS Go, myPOS Mini και myPOS Mini Ice τα οποία δεν εκτυπώνουν χάρτινη απόδειξη αλλά στέλνουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις μέσω δωρεάν SMS ή e-mail στους πελάτες.

Ενώ υπάρχουν και τερματικά POS όπως το myPOS Smart N5 το οποίο παρέχει επιλογή εκτύπωσης ή ηλεκτρονική αποστολή της απόδειξης στο κινητό ή στο e-mail του πελάτη.

Πόσοι από τους πελάτες κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις από τα τερματικά POS και πόσες τέτοιες αποδείξεις πετάγονται κάθε λεπτό σε όλο το κόσμο ;

Επίσης όσοι από τους πελάτες έχουν ενεργοποιήσει τις αυτόματες ενημερώσεις για κάθε χρέωση της κάρτας τους λαμβάνουν και από τη τράπεζα τους σχετική ενημέρωση.

Ιδανικό είναι οι πληρωμές από τους πελάτες να γίνονται ανέπαφα και κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι πως όταν οι ανέπαφες συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω κινητού τηλεφώνου με χρήση του NFC chip που έχουν σχεδόν όλα τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα (Smartphones) είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για δύο λόγους:

  1. Δεν έρχονται σε επαφή με τα τερματικά POS.
  2. Πάντα το κινητό τους τηλέφωνο ζητάει επιβεβαίωση της συναλλαγής με δαχτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου που ισοδυναμούν με καταχώρηση του PIN (επιπλέον ασφάλεια).

Στη πρώτη φωτογραφία όπου υπάρχει ανέπαφη χρέωση των 0.10 EUR μέσω κινητού τηλεφώνου μπορείτε να διαβάσετε στη χάρτινη απόδειξη ότι αναγράφει «ελέγχθηκε με PIN» ενώ αν αυτή η ανέπαφη συναλλαγή γινόταν με φυσική κάρτα δεν θα απαιτούταν PIN.

Έχει έρθει ο καιρός οι επιχειρηματίες να αλλάξουν συνήθειες και να στραφούν στα τερματικά POS που έχουν δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικών αποδείξεων και οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες για τις καθημερινές τους συναλλαγές να πληρώνουν ανέπαφα και να ζητάνε ηλεκτρονικές αποδείξεις ώστε να μην έχουν καμία επαφή με… χαρτάκια.